Träning är sällan bästa vägen till att gå ner i vikt

Att gå ner i vikt är något som de flesta av oss önskar och brottas med till och från. Det vanligaste rådet man får från media som TV och tidningar är att man ska röra mer på sig för att ha en chans att gå ner i vikt. Olika programledare i TV som t.ex. Anna Skipper förfäras över hur lite människor i Sverige rör på sig och självutnämnda träningsexperter och dietister uppmanar oss att röra oss mer för att ha en chans att gå ner i vikt.

Är det verkligen så, att man måste tillbringa större delen av sin fritid på gymet eller joggandes i skogen för att ha en rimlig chans att gå ner i vikt för att slippa sin eventuella övervikt? Jag tror inte det. Eller rättare sagt, jag vet att det inte är så!

Själv känner jag mängder med människor som spenderar massor av tid på gymet och/eller joggandes, utan att gå ner nämnvärt i vikt eller må mycket bättre i längden. Du känner säker själv personer som tränar en hel del men ändå är besvikna över hur lite dom går ner i vikt, eller hur?

Själv är jag två barns pappa som snart fyller 40 år. Äldsta barnet är precis 8 år fyllda och i samband med vår graviditet med honom så började min viktuppgång och försämrade allmänhälsa. Trots att jag lovat mig själv att inte slarva med kosten eller träningen så gick det helt enkelt inte. Med sämre mat och minskad träning och motion så kom övervikten smygande, år för år ökade vikten och min fysiska och mentala hälsa gick sakta nedåt. I början av våren 2011 vägde jag cirka 102 kilo med en längd på 183 cm.

Under dessa 8 år som pappa har jag och min fru haft olika ”hälsoryck” där vi under korta perioder lyckats äta bättre och gått ner enstaka kilon. Dock, efter sjukdomar hos barn och oss själva trillar man snabbt tillbaka i gamla och sämre matvanor.

Under våren 2011 började vi dock med en LCHF-liknande kost, anpassad till oss själva för att vi skulle ha en chans att stå ut med den i längden. Efter några veckor började vi faktiskt gå ner i vikt utan någon ökad träning eller motion. Under sommaren 2011 slarvade vi en del men efter semestern skärpte vi till oss igen och omkring september hade jag gått ner cirka 10 kilo utan ökning i träning. Först då började jag träna en gång i veckan regelbundet samtidigt som vi tog kosten ett steg längre. Främst nerdragningar på kolhydrater, socker och gluten. Inget godis, läsk eller chips alls. Nu (november 2011) har jag blivit av med cirka 16 kilo sedan våren 2011 med marginell ökning i motion och träning.

Anledningar till varför träning inte är en så effektivt metod för att gå ner i vikt

Artiklar i både Time Magazine och The Guardian samt uttalanden från träningsforskare som Eric Ravussin påvisar att motion och träning i syfte att gå ner i vikt är tämligen meningslöst. De senaste åren har det dykt upp flera artiklar angående viktnedgång vilka poängterat att hård träning inte alls är så effektivt mot viktnedgång som man tidigare trott.

Därmed inte sagt att träning och motion är dåligt, självklart bränner man kalorier när man tränar. Dock stimulerar man samtidigt hungern lite extra vilken ofta kan leda till att man ändå sätter i sig fler kalorier än man gjort av med under sin träning. Detta kan då leda till att viktnedgången uteblir eller i värsta fall så går man upp i vikt istället.

Jag vet själv att jag ofta unnat mig en pizza eller kebabtallrik efter ett pass på gymet, ofta i kombination med en öl eller läsk. Detta unnande i kombination med att jag inte haft koll på hur många kalorier jag gjort av med har gjort att viktnedgången uteblivit för det mesta.

Självklart betyder detta inte att man ska låta bli att motionera eller träna, men jag tycker att man ska ha i åtanke varför man tränar. Jag anser inte att träningen ska vara i syfte att gå ner i vikt, utan snarare som ett sätt att må bra på ett helhetstänkande sätt.

Fysisk träning är väldigt bra för syreupptagningsförmågan, flexibilitet, balans och stresshantering samt så är det skadeförebyggande. Efter ett pass på gymet eller efter en runda i skogen mår man ofta väldigt bra psykiskt, något som är minst lika viktigt som att vara ”normalviktig” och nöjd med sin kropp generellt. Optimalt är så klart om man både mår bra fysiskt som psykiskt båda hänger mycket ihop.

Metoder som fungerar för viktnedgång

Enligt de forskare som förespråkar kosten framför träningen så anser dom att den mest effektiva livsstilen för att bli av med överskottsfettet och nå sin normalvikt är en rigid och naturlig diet i kombination med frekventa och naturliga motionspass. Exempel på naturliga motionspass kan vara klippa gräsmattan, gå en promenad i skogen med familjen, kratta löv och andra vardagliga sysslor. Att träna 3-5 gånger i veckan efter att jobbat 8 h om dagen på ett kontor som många av oss gör är knappast särskilt effektivt för att bränna fett.

Så, om du vill gå ner i vikt rekommenderar vi dig att se över dina matvanor snarare än att springa till gymet i tid och otid. Stanna upp och ge dig istället tid till att laga lite nyttigare mat, dra ner på sötsaker och kolhydrater. Prova några veckor så borde du se resultat.

Har du några egna erfarenheter som hjälpt dig att gå ner i vikt? Lämna då gärna en kommentar nedan.

6 svar på ”Träning är sällan bästa vägen till att gå ner i vikt”

 1. Tjenare, jag undrar om man kan gå ner i vikt genom att äta musli till frukost, sallad,bönor,ägg till lunch, sedan någon frukt och inget mer under dagen. ( varje dag )

  Svara
  • Det är inte lätt att svara på. Vi har alla olika förutsättningar när det gäller att gå ner i vikt och vi svarar olika på olika kosthållning. Begreppet musli är dessutom väldigt brett och en del musli är, i min åsikt, allt för söt. Många muslisorter innehåller massa tillsatt socker. Jag blandar min egen musli och den består i stort sett av havreflingor, pumpakärnor, solroskärnor, valnötter och linfrön. När jag körde strikt LCHF gick jag ner i vikt utan problem, dock blir det svårt att köra detta solo när man är medlem i en småbarnsamilj. 🙂 Lycka till!

   Svara
 2. Allt handlar om sunt förnuft och disciplin! Klyschan ”det finns inga genvägar” är 100% sann. Jag tycker det är fel att säga att hård träning inte är ett effektivt sätt att bränna fett. Vill du gå ner i vikt snabbt så bör du träna hårt, svettas mycket OCH äta mindre och nyttigare. INTE -som du nämnde- trycka i sig en kebabpizza med öl efteråt. Man kan se det så här; Har du frossat i dig en chockladkaka så behöver du springa på rullbandet i minst en timme för att göra dig av med de kalorierna. Alltså innebär det att det inte räcker med att springa i 50 minuter (som kan anses som väldigt lång tid) om du vill förbränna den. Med andra ord handlar det om att göra träningen effektiv. Har man disciplin till det så är träning i kombination med sunda matvanor optimalt om man vill gå ner i vikt.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.