Fem tips till ett friskt och aktivt liv med barn och familj

Att hitta tid till träning och andra sunda vanor som föräldrar kan vara svårt då man måste hinna med både att jobba och sköta sitt hem, laga mat och så vidare. Inte bara vuxna behöver röra på sig utan undersökningar visar att många barn idag rör sig alldeles för lite jämfört med vad som kan anses vara normalt. Detta enligt en artikel i health.com – där man också lyfter fram fem tips till hur man kan få ett aktivt liv tillsammans med barn och familj.

Om du har barn så vill du självklart att dom ska växa upp och må bra och leva ett hälsosamt liv. Det bästa sättet att försäkra sig om detta är genom att föregå med ett gott exempel, något som vi alla vet kan vara en utmaning. Det blir alltid en balansgång mellan familj, jobb och fysisk aktivitet. Dock visar forskning på att föräldrar som är fysiskt aktiva påverkar sannolikheten för att deras barn ska bli aktiva när dom växer upp. Det är alltså inte bara hälsosamt för dig som förälder att träna och motionera, indirekt så påverkar du även dina barn och deras inställning till träning och ett hälsosamt liv.

Fem tips till ett mer aktivt liv med barn och familj:

  • planera och genomför utomhusaktiviteter – boka in en veckodag eller en helg varje månad då hela familjen gör någonting aktivt tillsammans. Det kan vara en enkel picnic i skogen eller en dag i pulkbacken.
  • gå på något gemensamt pass på ett gym eller någon form av träning. Idag finns det gott om olika träningspass där hela familjen kan deltaga, t.ex. Yoga eller Aerobics.
  • Möblera om – ofta har man sitt hem inrett i lathetens tecken, t.ex. så att man kan se på TV på bästa sätt. Genom att frigöra ytor kan man träna tillsammans hemma, kanske Yoga eller ett omgång med Wii spel.
  • Engagera barnen i vardagens sysslor – genom att göra familjens olika sysslor roliga och lärorika kan man ha trevligt tillsammans samtidigt som alla är både aktiva och efter ett tag hjälper barnen till så pass mycket att ni spar tid genom att arbeta tillsammans. Då kan ni hitta på ännu mer roliga saker ihop, kanske en bio som belöning till helgen?
  • Tag fram en gemensam måltidsplan och shoppa tillsammans. Ju mer man engagerar sina barn i mat, kost och matlagning desto mer villiga blir dom att prova nya kost och lär sig mer om matlagning och äter sannolikt sundare mat när dom växer upp. Bra mat är minst lika viktigt som ett aktivt liv.

Har du själv några bra tips på hur man aktivera hela familjen och på så vis få ett sunt, friskt och härligt liv tillsammans? Lämna då gärna en kommentar och dela med dig av dina erfarenheter.

Om du tyckte om inlägget få du gärna dela det på Facebook , Pusha eller Twitter, se knapparna nedan.