Sojamjölk – myter och fakta

Ganska ofta kan man ta del av information och påståenden om att soja och sojamjölk har väldigt goda effekter hälsoeffekter och hur bra det är att dricka sojamjölk. Enligt vår åsikt kanske man ska ta denna information med en nypa salt. Se nedan för att ta del av våra tankar om sojamjölk.

De flesta människor tänker sig sojamjölk som en hälsosam ersättare till vanlig mjölk och detta gäller även flera kostrådgivare och andra inrättningar. Säkert vill dom inget illa med detta, men det är vår uppfattning att man ska dricka sojamjölk i väldigt måttliga mängder.

Sojamjölk är helt enkelt inte bra för dig och din kropp, oavsett vilket märke eller tillverkare du väljer. Det är en onaturlig resprodukt från soja som din kropp inte kan bryta ner.

Om du skulle få för dig att äta icke-processerad soja så skulle detta medföra kramper, illamående och allvarliga hälsoproblem.

Nedan är ett vanligt påstående som inte riktigt stämmer med verkligheten:

Påstående: ”I länder som Indonesien och Kina där soja räknas som stapelföda så kan konsumtionen av soja kopplas samman med reducerade risker för vissa kroniska sjukdomar.”

Fakta: Detta är endast en halv sanning. Sojabönan räknas i sig själv som oätlig då den innehåller gifter som kan användas till bekämpning av skadliga insekter. Samhällen som är beroende av att äta sojabönor för att överleva använder sig av anrika metoder för att neutralisera och/eller eliminera dessa gifter.

Sojasås, miso och natto är fermenterade produkter. Processen som används för att fermentera förstör gifterna. Tofu ett annat exempel på en produkt som kommer från sojabönan och som framställs genom en tidskrävande och komplcerad process.

Detta kan då jämföras med den industrialiserade processen som används för att tillverka sojamjölk: tvätta sojabönorna i någon alkalisk vätska eller koka dom i en petroleum baserad vätska; blekning; borttagning av dålig lukt och pumpa in tillsatser; uppvärmning; mala ner till flingor och slutligen mixa med vatten för att få fram sojamjölk.

Denna tillverkningsprocess tillför fler farliga kemikalier utan att ta bort några av sojabönans ursprungliga och naturliga gifter. Sojamjölk är alltså inte någon stapelvara i länder som sedan länge använt sig av sojabönor och det borde inte vara det hos oss heller. (Källa: Huffington post)

Vi på Frisko rekommenderar därför inte att man dricker sojamjölk.

Lämna gärna en kommentar angående dina egna synpunkter om detta.