Orsaker och behandling av blek eller vit avföring

Skulle din avföring vara blekare än vanligt eller till och med vit betyder det i de flesta fallen att det är någonting som inte står rätt till. Avföringen kan variera en hel del i färg, den kan vara allt från svart till brun och även grön i färgen. Men skulle den vara vit är viktigt att du kollar upp det omedelbart eftersom det kan innebära problem.

Färgen på din avföring kan berätta en hel del, färgförändringar kan till exempel vara ett tecken på infektioner eller andra sjukdomar. Så det bästa tipset till dig som har en blek avföring är att kontakta din läkare. Här nedan kommer du kunna läsa lite mer om vilka orsaker som kan ligga bakom en vit avföring samt behandlingar.

Vit eller blek avföring

Skulle din avföring vara vit eller blek är den vanligaste orsaken ett problem i gallsystemet, alltså levern, bukspottkörteln eller gallblåsan. Den bruna färgen, vilket är normalt, kommer från gallsalterna som har utsöndrats av din lever. Vit avföring kan alltså betyda att du antingen har en infektion i levern som gör att produktionen av galla saktas ned, eller att gallgångarna har blockerats av någonting. En annan orsak kan vara att matsmältningssystemet inte klarat av att absorbera vissa fetter på korrekt sätt.

Missa inte: 11 viktiga hälsofördelar från magnesiumolja

Under sin livstid är det relativt vanligt att uppleva någon typ av problem. Det kan ske vissa temporära och enklare bekymmer till mer allvarliga och livshotande problem. Därför är det väldigt viktigt att hålla koll på både färg, konsistens och lukt på sin avföring.

Orsaker till vit avföring

Det finns ett antal orsaker som kan ligga bakom färgen på din avföring. För att veta säkert vad problemet är måste du besöka läkare. Här nedan kommer dock några saker som kan leda till en blekare och/eller vit avföring.

1. Läkemedel

Det finns vissa läkemedel som kan vara orsaken till färgförändringar i avföringen. En vanlig bov är antibiotika, andra läkemedel som kan ligga bakom förändringarna är läkemedel som används för att behandla infektioner som diarré eller tuberkulos.

Vit avföring kan bero på mediciner.

Andra läkemedel som kan vara orsaken till vit avföring är p-piller och antiinflammatoriska. En sista typ av läkemedel är anabola steroider, vilket kan leda till läkemedelsintroducerad hepatit samt produktionen av vit avföring. Dessa symptom brukar dock i många fall vara ofarliga, de försvinner några veckor efter att du slutar ta läkemedlet.

2. Alkoholhepatit

Alkoholhepatit är en sjukdom som kan uppstå när en stor mängd alkohol konsumeras. Sjukdomen utlöser en inflammation i levern, hur snabbt den inflammationen uppstår beror på hur mycket alkohol som druckits.

Alkoholhepatit kan medföra vit eller blek avföring.

De symptom som kan uppstå från detta är bland annat svullnad, trötthet, gulsot och leverkoma. Viral hepatit eller alkoholmässig sådan kan dessutom leda till cirros i din lever.

3. Gallsten

Gallsten är en åkomma som innebär att du har stelnat avfall i gallblåsan. Dessa stenar består av stelnat bilirubin eller stelnat kolesterol, vilket hindrar flödet av galla. Om stenarna är så pass stora att de blockerar gallgångarna kan det leda till att avföringen blir ljusare i färgen. För att behandla detta kan du behöva äta mediciner och i svårare fall kan det leda till kirurgi.

4. Hepatit

Hepatit kan uppstå ifall din lever blir inflammerad, vanligtvis av ett virus, som sedan leder till hepatit A, B eller C. Den farligaste versionen är hepatit C och skulle den inte behandlas kan det leda till döden. Ett av symptomen som kan uppstå från hepatit är vit avföring. Det beror på att levern inte fungerar som den ska.

5. Cancer

Det finns vissa typer av cancer som kan orsaka blek eller vit avföring. Biliära tumörer, cancer i bukspottkörteln och andra cancervarianter som blockerar dina gallgångar kan leda till att avföringen blir lerfärgad eller ljusgul. Det beror på bristen på bukspottkörtelns enzymer. Det kan även leda till trötthet eftersom den mat du äter inte smälts helt, vilket kan resultera i näringsbrist.

6. Biliär cirros

Det här är en kronisk leversjukdom som sker när levercellerna förstörs. Det kan leda till bland annat irritation i dina gallgångar som finns i levern. Gallaflödet stannar av, vilket skadar levercellerna. Cirros är ärrbildningen som bildas av detta och ett av de symptom som uppstår är att avföringen blir vit.

7. Primär skleroserande kolangit

Det här är en sjukdom som innebär att ärrvävnad bildas i gallgångarna eller att de blir inflammerade. Det skapas i samband med att gallflödet blir sämre, vilket i sin tur leder till att avföringen saknar färg. Dock kan detta behandlas med kirurgi eller medicinering.

Behandling av vit eller blek avföring

Behandling av vit eller blek avföring

Skulle du upptäcka att din avföring är vit eller väldigt blek är det viktigt att du pratar med en läkare. Det kan vara en allvarlig åkomma som orsakat det hela och ju snabbare du söker hjälp, desto snabbare kan du få behandling och förhindra att problemet blir värre. Några tester som måste göras för att få en korrekt diagnos är:

  • Ultraljud av buken. Det genererar bilder av organen och gör det möjligt att verifiera att allting är på sin rätta plats.
  • Blodprover. Genom att ta blodprover kan läkaren fastslå om det finns någon anomali.
  • Endoskopisk retrograd kolangiopankreatografi. Detta är en speciell typ av magnetröntgen. Den fångar detaljerade bilder av ditt gallsystem.
  • En datortomografi är ett test som ger bilder av insidan av din kropp.
  • Tester av din leverfunktion kan också vara något som måste göras för att fastställa vad problemet är.
  • En sista sak som kan ske för att identifiera eventuella defekter i gallgångarna är kirurgi.

När problemet har fastslagits och behandlingen slutförs bör din avföring återgå till sin naturliga färg. Det finns dock speciella fall som inte går att bota, vilket innebär att färgen kommer vara permanent.

Vit eller blek avföring hos barn

Att vara medveten om sitt barns tarmtömningar är viktigt eftersom det är ett bra sätt att upptäcka hälsoproblem. Hos småbarn är vit diarré eller avföring ganska vanligt. Det kan uppstå ifall vissa produkter som mjölk inte är lämpliga.

Läs också: Vanliga tecken och symptom på tarmparasiter

Orsaker för vit avföring hos barn

  • Konsumtion av kall mat kan orsaka ljusare avföring.
  • Parasiter som skadar tarmarna kan leda till att maten inte absorberas rätt, vilket i sin tur leder till vit avföring.
  • Hepatit. Det innebär att levern inte fungerar som den ska, den producerar inte galla vilket leder till att avföringen blir vitare i färgen.
  • Den maten de äter kan vara en orsak, både när det gäller kvaliteten, sammansättningen och kvantiteten.

Behandling av blek eller vit avföring hos barn

Det första du bör göra om du upptäcker att barnets avföring inte ser bra ut är att se till att hen dricker bra med vatten. På så sätt kan uttorkning undvikas. Den andra viktigaste saken är att besöka en läkare för bland annat ett avföringstest för att ta reda på orsaken. Sedan kan det behandlas därefter.