5 myter om förkylningar

Förkylning är den sammanfattande benämningen på de vardagliga infektionerna vilka drabbar oss i de övre luftvägarna och näsans slemhålor. Förkylningens vetenskapliga namn är ”Akut viral nasopharyngit” och orsakas vanligen av det s.k. rhinoviruset.

Eftersom förkylningen är så vanligt förekommande så cirkulerar det så klart mängder av olika myter omkring hur man på bästa sätt kan förebygga, bota eller lindra besvären från förkylningen.

Nedan tar vi upp fem olika myter om hur man botar eller lindrar förkylning.

Kycklingsoppa och förkylning

Kan en skål med kycklingsoppa verkligen hjälpa dig med att bli av med din förkylning? Viss forskning påvisar att kycklingsoppa kan lindra inflammationer.

Mata en förkylning och svält ut feber

Att vara sjuk tar ofta kål på aptiten till stor del och att tvinga i sig mat hjälper sällan. Saker som anses hjälpa däremot är att dricka mycket och få i sig tillräckligt med kalorier. En studie från 2008, publicerad i ”Journal of Nutrition”, påvisade att möss som blivit exponerade av förkylningsvirus tog längre tid på sig till återhämtning och fick värre symptom  om dom fick en låg-kalori diet. Slutsats: gör uppehåll med en eventuell diet tills efter förkylnings- och influensatider.

Du blir sjuk om du inte har på dig jackan

Detta är sannolikt en av de vanligaste fraser som föräldrar yttrar till sina barn, i all välmening förstås. Dock stämmer det inte riktigt att man blir förkyld om man inte tar på sig jackan eller klär sig varmt. Förkylningar och influensa orsakas av virus. Visserligen cirkulerar dom vanligtvis under årets kallare del, men det är mer troligt att du exponeras för dessa virus inomhus snarare än utomhus. Sanning är snarare att ju mer tid du spenderar utomhus med olika aktiviteter minskar risken för förkylning och influensa.

Klä sig i vitlök förebygger förkylningar

Vitlökens doft kanske till viss del medför att förkylda vänner och bekanta håller sig på avstånd, men för att vitlöken ska hjälpa måste den ätas för att få någon effekt. Vitlök är rikt på antioxidanter, vilket hjälper ditt immunförsvar att bekämpa inflammationer. Experter rekommenderar att man äter en till två klyftor per dag. Om du tycker det smakar eller luktar för illa så finns det vitlökskapslar som ger samma effekt, fast utan lukten och smaken.

Blött hår utomhus kan göra dig sjuk

Du kommer sannolikt att frysa om du går ut med blött hår utan mössa en kall vinter- eller höstdag, men mycket mer kommer inte att hända. Återigen så orsakas förkylningar av virus.  Självklart kan överdriven kyla utan kläder och/eller blött hår leda till hypotermi.

Känner du till några andra myter om förkylning? Lämna gärna en kommentar i så fall!