Havregrynsdieten kan hjälpa dig gå ner i vikt snabbt och må bra

Havregrynsdieten är en diet som kan hjälpa dig att gå ner i vikt snabbt, på relativt kort tid. Dieten fungerar genom att stimulera det lagrade fettet, det är dock en restriktiv diet vilket innebär att den är endast avsedd för en kortare period. Vill du hitta en diet som du kan vända dig till under en längre tid bör du leta vidare.

Under de senaste åren har havregrynsdieten blivit väldigt populär eftersom det är ett av de snabbare och mest effektiva sätten att förlora några kilon. Dieten är en så kallad, ”avgiftningplan”, vilket innebär att den endast bör hållas i några dagar. Men innan du börjar med dieten finns det flera saker du bör känna till.

Det första vi vill påpeka för dig som vill gå ner i vikt är att ett av de säkraste sätten är att ta en titt på alla dina matvanor. Trots att havregrynsdieten kan hjälpa dig att förlora lite vikt finns risken att kilona kommer tillbaka ifall du inte äter nyttigt efteråt. Den här dieten kan dock vara en bra inspiration till att börja äta nyttigare. Eftersom den hjälper att stimulera din fettförbränning kommer du förhoppningsvis se positiva resultat vilket får dig att vilja hålla den vikten.

Havre är ett av de viktigaste kornen. Det ger dig näringsämnen som ökar både matsmältningen och ämnesomsättningen. Det hjälper även flera viktiga processer som kommer påverka ditt BMI, kroppsmasseindex.

Men vad består havregrynsdieten egentligen av? Varför är den så bra när du vill gå ner i vikt?

Eftersom det är många som är intresserade av hur dieten fungerar och vill prova på den berättar vi allt om den här nedan.

Vad är havregrynsdieten och vilka är fördelarna med att följa den?

När du äter havregryn regelbundet kommer det att bidra till en förbättrad kroppsvikt. Genom att inkludera detta nyttiga korn i en balanserad kost kommer det både att förlänga din mättnadskänsla samt förbättra din matsmältning.

Vad är havregrynsdieten och dess fördelar?

Havregrynsdieten är kort förklarat en bantningskur med ett näringsvärde som är mindre än vad din kropp behöver. Därför bör du inte hålla den i mer än fem dagar i rad. Det är en avgiftningplan som är till för att minska både midjemåttet och vikten på endast några dagar.

Dieten är faktiskt väldigt lätt att förstå sig på. Allt du behöver göra är att inkludera havregryn i alla dina måltider. Det rekommenderas även att du endast äter livsmedel som har ett lägre kaloriinnehåll, till exempel magert kött, frukt och grönsaker.

Det finns även några saker du inte får göra medan du går på den här dieten. Du måste undvika att äta några andra kolhydratslivsmedel, till exempel pasta, ris och baljväxter är sådant du bör undvika. Socker och livsmedel med mättat fett är helt förbjudna.

Fördelarna med havregrynsdieten

Det finns många fördelar för både din hälsa och vikt med att äta havregryn vid alla dina dagliga måltider.

Fördelarna med havregrynsdieten.

Den viktigaste fördelen är så klart att det hjälper dig att öka ämnesomsättningen och avgifta kroppen. De andra fördelarna med dieten är:

 • Havregryn är ett livsmedel med få kalorier samtidigt som det har en fantastisk mättnadseffekt. De hjälper helt enkelt till med att minska oroskänslan som kan uppstå när du bantar.
 • Havre är även en viktig energikälla som bidrar till att du kommer orka prestera både mentalt och fysiskt.
 • Kolhydraterna som finns i havre absorberas väldigt långsamt, vilket förhindrar höga toppar i ditt blodsocker.
 • Havre innehåller ”nyttiga fetter”, även kallade omättade fetter, vilka är bra för din hjärnas hälsa samt hjärt- och kärlhälsan.
 • Eftersom havregryn har en diuretisk effekt på din kropp är de perfekta för att stimulera avlägsnandet av vätskeansamlingar.
 • Havre ökar dina matsmältningsfunktioner samt förhindrar förstoppning tack vare sin stora mängd med kostfibrer.

Trots dietens många fördelar är det viktigt att du kommer ihåg att den inte uppfyller en hälsosam och balanserad kost. Det är viktigt att du inte fortsätter med dieten längre än några dagar.

Havregrynsdieten kan hjälpa dig att gå ner 1 till 3 kg på 5 dagar

Vilken effekt havregrynsdieten har kan variera mellan olika personer. Hur dieten fungerar beror på din ålder samt ämnesomsättning. På grund av detta rekommenderas den därför inte för äldre eller ungdomar eftersom den kan vara för restriktiv för dessa personers kroppar.

För att skörda alla fördelarna som finns med havre kan du göra många olika kostplaner. Men för att undvika att det blir alltför extremt kommer vi här ge dig några lättare och balanserade måltider.

Måltidsförslag för havregrynsdieten

Nedan följer olika förslag på hur du kan variera dina måltider när du går på havregrynsdieten för att gå ner i vikt snabbt.

Frukostförslag för havregrynsdieten

 • Ett glas minimjölk, en matsked russin och tre matskedar havregryn.
 • En banansmoothie, vegetabilisk mjölk och en skål havregryn.
 • En skål havregryn med russin och malda trädnötter.
 • En skål med tärnad, färsk frukt och tre matskedar havregryn.
 • Två matskedar havregryn och en skål med grekisk yoghurt.

Lunchförslag för havregrynsdieten

 • En liten portion kyckling, en medelstor grönsakssallad, en matsked havregryn och lite peppar och olivolja efter smak.
 • En portion grillat kycklingbröst och havresoppa.
 • En skål med blandad sallad, strimlad kyckling och tre matskedar havregryn.
 • En sallad med tomat, sparris och sallat med tre matskedar havregryn.
 • En medelstor tallrik med en portion kyckling, stekta grönsaker och ett glas med havremjölk.

Middagsförslag för havregrynsdieten

Middagsförslag till havregrynsdieten.
 • Ett äpple och en grekisk yoghurt med två matskedar havregryn.
 • En skål grönsallad med ett glas minimjölk med havregryn.
 • Kycklingsoppa med grönsaker och tre matskedar havregryn.
 • En tallrik med ångade grönsaker, en portion kyckling och tre matskedar havregryn.
 • En skål spenatsallad, ett kokt ägg och en skål havregryn.

Morgon- och eftermiddagsfika för havregrynsdieten

 • En handfull trädnötter och en skål havregryn.
 • Ett tärnat äpple med en matsked havregryn.
 • En havregrynssmoothie med bananer och jordgubbar.
 • En skål havregryn.
 • Fruktsallad, med dina favoriter, och en matsked havregryn.

Precis som med andra typer av bantningskurer kan denna diet ge biverkningar, både under och efter. En vanlig biverkning är att du kan råka ut för ett bakslag efter dieten, där du går upp lite i vikt efter att du återgår till dina vanliga kostvanor.

För att undvika detta är det viktigt att du äter en balanserad kost. Försök hålla koll på kalorierna och att du dricker bra med vatten när du avslutat dieten.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.