10 fördelar med att regelbundet äta selleri

Selleri är en av de grönsaker som inte alltid får den respekt den förtjänar. Folk tänker ofta på den som en intetsägande, tråkig grönsak som de bara äter när de är på diet. Men selleri är faktiskt ganska näringsrik och erbjuder en mängd hälsofördelar! I det här blogginlägget kommer vi att diskutera 10 hälsofördelar med att äta selleri regelbundet. Så om du letar efter en ursäkt för att lägga till mer selleri i din kost, läs vidare!

Selleri beskrivs ofta som ett livsmedel med ”negativa kalorier”, vilket innebär att det tar mer kalorier att smälta än vad det innehåller. Som ett resultat av detta ingår det ofta i viktminskningsdieter. Selleri har dock många andra hälsofördelar som är värda att beakta. Här är tio skäl att göra selleri till en vanlig del av din kost:

1 – Selleri är kalorisnålt men innehåller mycket näringsämnen

Selleri är en mångsidig grönsak som kan avnjutas på många olika sätt. Oavsett om den tärnas och läggs till i en soppa eller helt enkelt äts som ett knaprigt mellanmål är selleri ett kalorisnålt alternativ som är fullmatat med näringsämnen.

Hälsosamma fördelar med selleri

Bara en stjälk selleri innehåller vitamin A, C och K samt kalium och folsyra. Selleri är också en bra källa till fibrer, vilket kan bidra till att främja matsmältningen. Så nästa gång du letar efter ett hälsosamt alternativ kan du sträcka dig efter selleri i stället. Du kommer att få alla fördelarna med ett näringsrikt livsmedel utan någon skuldkänsla.

2 – Selleri är en bra källa till kostfiber

Som alla som någonsin har lidit av förstoppning kan intyga är det inget roligt med det. Uppblåstheten, smärtan, känslan av att du aldrig kommer att kunna gå igen… det är tillräckligt för att få även den starkaste personen att falla ihop. Men det finns hopp!

Ett enkelt sätt att främja regelbundenhet och förebygga förstoppning är att äta livsmedel som innehåller mycket kostfiber. Och en av de bästa källorna till kostfibrer som finns är selleri.

Förutom att vara ett läckert och uppfriskande mellanmål är selleri packat med lösliga och olösliga fibrer, som båda är viktiga för att hålla saker och ting i rörelse på ett smidigt sätt. Så nästa gång du känner dig upptagen, ta en eller två selleristjälkar – det kan vara den lättnad du har letat efter.

3 – Selleri neutraliserar magsyra

För många människor är lite halsbränna en daglig företeelse. Andra upplever det bara efter att ha ätit vissa livsmedel. För ytterligare andra kan halsbränna vara ett kroniskt tillstånd som leder till mycket obehag.

Även om det finns många receptfria läkemedel som kan ge lindring, föredrar vissa människor att använda mer naturliga medel. Ett sådant botemedel är selleri. Föreningarna i selleri hjälper till att neutralisera magsyra, vilket gör det till en effektiv behandling av halsbränna och matsmältningsbesvär.

Dessutom är selleri en bra källa till kostfibrer, vilket kan bidra till att hålla matsmältningssystemet igång ordentligt. Om du lider av tillfällig halsbränna eller matsmältningsbesvär kan du prova att lägga till några extra stjälkar av selleri i din kost. Du kan bli förvånad över hur effektivt detta enkla botemedel kan vara.

4- Selleri lindrar vattenretention och minska uppblåsthet

Selleri är ett välkänt naturligt diuretikum, vilket innebär att det kan hjälpa kroppen att driva ut vatten och minska uppblåsthet. När våra kroppar håller kvar vatten kan vi känna oss uppblåsta och obekväma.

Selleri innehåller en förening som kallas apigenin, som hjälper till att främja urinproduktionen och minska vattenretention. Dessutom är selleri en bra källa till kalium, vilket hjälper till att kompensera för natrium som kan orsaka vattenretention.

Av dessa skäl kan selleri vara ett bra verktyg för att minska uppblåsthet och främja en hälsosam vätskebalans i kroppen. Lägg helt enkelt till några stjälkar selleri i din nästa sallad eller juice och njut av fördelarna med denna uppfriskande grönsak.

5 – Selleri stimulerar salivproduktionen

Att tugga selleri är kanske inte det mest spännande sättet att fräscha upp andedräkten, men det är ett effektivt sätt. Tuggandet hjälper till att stimulera salivproduktionen, och sellerin i sig innehåller eteriska oljor som har antibakteriella egenskaper.

Som ett resultat av detta kan tuggning av selleri hjälpa till att avlägsna bakterier från munnen och förhindra att plack byggs upp på tänderna. Dessutom bidrar det höga vatteninnehållet i selleri till att hålla munnen hydratiserad och fri från torrhet, vilket också kan leda till dålig andedräkt.

Så nästa gång du letar efter ett sätt att fräscha upp andedräkten, ta fram en stjälk selleri istället för en mynta. Du kanske inte gillar smaken, men dina tänder kommer att tacka dig.

6. Selleri skyddar cellerna från skador orsakade av fria radikaler

Selleri är en näringsrik grönsak som ger en mängd hälsofördelar. En av dess viktigaste roller är att skydda cellerna från skador som orsakas av fria radikaler.

Fria radikaler är instabila molekyler som kan skada DNA och andra cellkomponenter, vilket leder till cancer och andra kroniska sjukdomar. Antioxidanter är ämnen som hjälper till att neutralisera fria radikaler, och selleri är en bra källa till flera antioxidanter, bland annat C-vitamin, fenolsyror och flavonoider.

Dessa näringsämnen fångar upp fria radikaler och förhindrar att de orsakar cellskador. Förutom sitt innehåll av antioxidanter innehåller selleri också fytokemikalier som har antiinflammatoriska och cancerförebyggande egenskaper. Av dessa anledningar kan ett inkluderande av selleri i din kost bidra till att minska risken för vissa kroniska sjukdomar.

7 – Selleri kan bidra till att minska symptomen på artrit och andra inflammatoriska tillstånd

För personer som lider av artrit och andra inflammatoriska tillstånd kan sökandet efter lindring vara frustrerande och ofta misslyckat. Ny forskning har dock visat att selleri kan vara ett naturligt och effektivt sätt att minska inflammation.

Selleri innehåller en förening som kallas luteolin, som har visat sig hämma produktionen av inflammatoriska enzymer. Dessutom är selleri en bra källa till antioxidanter, som hjälper till att rensa bort skadliga gifter som kan bidra till inflammation.

Även om mer forskning behövs för att bekräfta sellerins antiinflammatoriska effekter är det tydligt att denna enkla grönsak har potential att ge välbehövlig lindring för dem som lider av kronisk inflammation.

8 – Selleri sänker blodtrycket

En av de många fördelarna med selleri är att det kan bidra till att sänka blodtrycket. Detta beror på förekomsten av pthalider, som är föreningar som slappnar av i musklerna runt blodkärlen.

Som ett resultat av detta kan blodkärlen utvidgas lättare, vilket leder till lägre blodtryck. Pthalider har också en lugnande effekt på nervsystemet, vilket gör dem till en effektiv behandling av ångest och stress.

Förutom att sänka blodtrycket anses pthalider också förbättra matsmältningen och minska inflammation.

Så om du letar efter ett sätt att slappna av och förbättra din hälsa, ta fram selleri nästa gång du behöver ett mellanmål.

9 – Selleri kan sänka kolesterolnivåerna och skydda mot hjärtsjukdomar

Selleri har länge varit uppskattat för sin mångsidighet och sitt näringsvärde. Nya studier har dock visat att denna ödmjuka grönsak också kan ha en djupgående inverkan på hjärtats hälsa.

Framför allt har regelbunden konsumtion av selleri visat sig bidra till att sänka kolesterolnivåerna och skydda mot hjärtsjukdomar. De aktiva föreningarna i selleri, såsom luteolin och apigenin, tros vara ansvariga för dessa effekter.

Dessutom är selleri en bra källa till fibrer, vilket bidrar till att främja en sund matsmältning och upprätthålla stabila blodsockernivåer. Så om du letar efter sätt att förbättra din hjärthälsa, lägg till lite selleri till din nästa måltid.

10 – Selleri stärker immunförsvaret och förebygger sjukdomar

Selleri kanske inte är den mest spännande grönsaken, men det är en utmärkt källa till antioxidanter. Dessa näringsämnen tros spela en roll för att stärka immunförsvaret och förebygga sjukdomar.

Antioxidanter fungerar genom att neutralisera skadliga gifter, så kallade fria radikaler, som kan skada celler och leda till inflammation. Viss forskning har till och med visat att antioxidanter kan bidra till att bromsa åldrandet.

Även om det behövs fler studier för att bekräfta dessa fördelar är det inte skadligt att införliva selleri i din kost. Förutom att vara en rik källa till antioxidanter är selleri också kalorisnålt och fiberrikt, vilket gör det till ett hälsosamt val för dem som ser till sin vikt.

Så nästa gång du är i mataffären, förbise inte denna ödmjuka grönsak – den kan vara bra för din hälsa.

Sammanfattning av fördelarna med att äta selleri regelbundet

Selleri är en krispig, kalorisnål grönsak som erbjuder flera hälsofördelar. Liksom andra grönsaker i sellerifamiljen, till exempel persilja och fänkål, är den en bra källa till antioxidanter och vitamin A, C och K.

Den innehåller också fibrer och mineraler som kalium och magnesium. Studier har visat att selleri kan bidra till att sänka blodtrycket och kolesterolnivåerna, förbättra matsmältningen och minska inflammation.

Selleri är också mycket fuktgivande och innehåller 96 viktprocent vatten. Detta gör det till ett utmärkt val för personer som försöker hålla sig ordentligt hydrerade, särskilt under varmt väder eller perioder av intensiv fysisk aktivitet. Så nästa gång du letar efter ett hälsosamt mellanmål, ta fram selleri i stället för chips!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.