Morötter – näringsinnehåll & kolhydrater

Morötter är en av många symboliska grönsaker som står för hälsosam mat och det är en av de vanligaste grönsakerna vid matlagning eller tilltugg. Morötter är en av få grönsaker som barn faktiskt kan tänka sig att äta utan större protester. Visst finns det barn som är riktigt bra på att äta grönsaker, men majoriteten barn idag är ganska restriktiva med sitt intag av grönsaker. Morötter brukar dock de flesta barn gå med på att äta.

Morot, på latin Daucus carota sativus, härstammar från den s.k. vildmoroten. Vår ”vanliga” morot växer inte vilt utan har uppstått i kultur, sannolikt i Afghanistan. Morötter är vanligtvis orangefärgade, dock förekommer även gula, vita, blå, röda och lila varianter. Den orange färgen kommer från ämnet karoten som ”vanliga” moroten har gott om i form av betakaroten, ett förstadium till A-vitamin.

Morötter näringsinnehåll

Som tabellen nedtill visar har morötter ett näringsinnehåll rikt på olika vitaminer och fibrer samt minimalt med fett. Både godare och nyttigare än chips!

C-vitamin6 mg
D-vitamin0 mcg
Energi39,9 kcal
Fett0,24 g
Fibrer2,4 g
Folat14 mcg
Järn0,43 mg
Kalcium22,1 mg
Kolhydrater8,69 g
Mättade fettsyror0,05 g
Protein0,6 g
Zink0,3 mg

Tabellen ovan visar morotens näringsvärde per 100 gram.

Morötter kolhydrater

I samband med olika låg kolhydrat dieter som LCHF diskuteras det flitigt om morötter med dess drygt nivå på drygt 8% kolhydrater kan anses tillhöra gruppen ”låg kolhydrat mat”. Eftersom endast lite drygt 5% av dessa kolhydrater kommer från sockerarter så kan man i de flesta fall knapra morötter utan att skämmas. Är man dock ”religiös LCHF fanatiker” så ska man undvika morötter eftersom mängden kolhydrater från sockerarter ligger på cirka 5,6%.