Dåliga relationer eller problem i förhållandet?

Kanske en aningens deprimerande rubrik på denna bloggens första inlägg, men just förhållande och relationer är något som dom flesta av oss har problem med till och från. En sund relation med sin eller sina närmaste är bland det viktigaste för att kunna må bra.

Det finns en uppsjö av böcker och forum där man kan läsa om den mest omskriva av relationer, nämligen den man har med sin respektive, dvs man eller hustru, pojk- eller flickvän även kallad kärleksrelation bland annat.

Äktenskapsrådgivaren och psykologen Randi Gunther släppte nyligen en bok vid namn ”When Love Stumbles: How to Rediscover Love, Trust, and Fulfillment in Your Relationship”.

When Love Stumbles: How to Rediscover Love, Trust, and Fulfillment in Your Relationship

Detta är en utförlig bok som tar upp och behandlar de mest förekommande orsakerna till en relation eller ett förhållande blir dåligt och i vissa fall spricker helt. Bokens författare delar med sig av sina åtta bästa tips för att rädda relationen i tid innan det är för sent.

De åtta bästa tipsen för en bra relation enligt henne är:

 • Fokusera mindre på besvikelser och eftersträva uppfyllelser istället
 • Krydda din relation med äventyr och spänning, bort med det tråkiga
 • Vänd destruktiva konflikter till konstruktiva utmaningar
 • Byt fokus: prioritera din partner hellre än dig själv
 • Kämpa inte ensam utan lyckas som ett team
 • Försök känna dig ovillkorligt älskad
 • Istället för att springa efter dina personliga intressen, försök hitta tillbaka till din partner och gemensamma intressen
 • Om ni har olika drömmar, försök hitta en gemensam grund att stå på tillsammans

Om man känner att man har problem med något av ovanstående och vill har man själv och sin partner ska prova på att göra relationen bättre, föreslår Gunther att man först på egen hand fundera ut vad man vill och hur man vill göra det. Risken är annars att man hamnar i konflikt när man endast hade som avsikt att arbeta på relationen. Det största nyckeln till framgång är att vara ärlig och att båda är öppna och lyssnar noggrant på var sin partner har att säga. Om man letar efter fel och hellre misstolkar vad den andra säger är det dömt att misslyckas. Så igen, var ärliga och öppna och ge varandra en chans om ni har problem.

Några andra tips till att laga en trasig eller dålig relation:

 • Fundera tillsammans ut när ni båda anser att relationen började bli sämre. Berodde det på någon särskild händelse? Här kan man självklart ha olika uppfattning och det finns inget rätt eller del, viktigast är att man kan prata öppet om det.
 • Minns tillbaka och prata om början av ert förhållande och fundera på hur det kändes och dela med er av dessa positiva känslor.
 • Tänk igenom och prata om hur ert förhållande ser ut idag. Prata om både positiva som negativa saker och ställ ärliga och konstruktiva frågor till varandra, utan att försöka kritisera eller döma ut varandra.
 • Fundera ut vad ni tror att ni behöver av varandra för att få relationen att fungera bättre och eventuellt bli kära igen. Räcker det med att be varandra om förlåtelse eller löften om något? Saknas respekt eller uppmuntran?
 • När ni känner ett ni kommit förbi det värsta, stanna upp och fundera och prata om hur ni kan undvika att samma eller liknande problem i er relation uppstår igen. Kanske kan ni ge varandra olika löften som symboliskt visar på respekt och förståelse för sin partner.

De flesta relationer och förhållanden har problem med de flesta problemen kan man komma över genom att vara ärlig, öppen och tillgiven samt viljan och förmågan att prata om det.

Har du något exempel på problem i en relation eller förhållande som du och din partner övervunnit? Lämna gärna en kommentar i så fall om du vill dela med dig.