Sömnmedel kan göra att du dör i förtid

I en artikel publicerad på Aftonbladets hemsida kan man läsa om en rapport publicerad i den brittiska medicinskriften British Medical Journal Open. Studien som man hänvisar till här säger att amerikanska forskare har kommit fram till att vanligt sömnmedel en ökad risk för att dö i förtid.

Risken ökar med upp till fyra gånger om man använder sig av sömnmedel. I denna studie ska forskarna ha studerat överlevnaden hos 10,500 personer med olika underliggande sjukdomar, vilka alla har använt sig av sömnmedel under 2,5 år i genomsnitt mellan 2002 och 2007. Överlevnaden hos dessa personer jämfördes sedan med överlevnaden hos drygt 23,000 människor som inte använt sig av sömnmedel under samma period. Förutom ökad risk att dö i förtid så pekade studien på att man också löpte ökad risk för att utveckla cancer.

Detta kan kännas som en något tveksam studie då det kan vara svårt att veta om en patient skulle ha dött eller inte, men vi på Frisko förespråkar inte användandet av sömnmedel. Det kan dock finnas situationer då det kan vara befogat, men använd set sparsamt. Har du själv erfarenhet av att använda sömnmedel? Jag har gjort det en gång efter en operation då jag verkligen behövde sova för att kunna vila och läka ut.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.