11 överraskande orsaker till huvudvärk

Huvudvärk är något som de allra flesta av oss råkar ut för då och då. En del av oss mer ofta än andra. Orsakerna till huvudvärk kan vara olika från gång till gång. Det finns en del orsker som man kanske inte känner till som kan vara något överraskande. Här sammanställer vi några av dom.

Din vikt

I en studie utförd nyligen så fann forskare att kvinnor med viss fetma (BMI på omkring 30) löpte 35% större risk att drabbas av huvudvärk än kvinnor med ett lägre BMI. Kvinnor med stor fetma där BMI ligger på över 40, löpte 80% ökad risk för huvudvärk

Din personlighet

Vissa inslag av din personlighet kan också öka din risk för att drabbas av huvudvärk. Personlighetsdrag som t.ex. stränghet, stelhet och besatthet kan göra dig mer mottaglig för huvudvärk än genomsnittet. Om något av dessa drag passar in på dig så är det kanske dags att anmäla sig till en kurs i yoga, meditation eller vanlig hederlig avkoppling.

Sex

I en undersökning ansåg 46% av de tillfrågade att som upplevde att sex ibland utlöste deras huvudvärk. I de allra flesta fall så är detta en huvudvärk orsakad av överansträngning, liknande den som tyngdlyftare eller löpare kan få ibland.

Ledighet

Många av oss får ont i huvudet när vi kopplar av eller blir lediga, eller gör avbrott från dagliga rutiner. När man tar helg kanske man sover och/eller annorlunda jämfört med på vardagarna. För att komma till rätta med sådana problem rekommenderas att hålla ungefär samma rutiner, vardag som helg.

Nymålat

Många målarfärger som används t.ex. när man målar väggar eller tak inomhus kan avge ämnen som bidrar till att du kan drabbas av huvudvärk. Dock finns det nu gott om alternativa färger som avger mindre mängder och är luktfria.

Vätskebrist

Om du har för lite vätska i kroppen finns det stor risk för att du får huvudvärk. Det krävs inga stora mängder vätska för att hamna i balans. Tänk dock på att dricka minst lika mycket vatten som kaffe när du jobbar eftersom kaffe är vätskedrivande.

Hoppa över måltider

På vardagarna är vi alla i full fart med jobb och familj men tänk på att inte hoppa över några måltider om du vill slippa att få ont i huvudet.

För mycket koffein

En liten mängd koffein kan visserligen hjälpa dig bli av med huvudvärken, men ett för stort intag kan samtidigt bidra till att du får ont i huvudet.

Brist på motion

En svensk studie påvisade nyligen att avsaknad av motion kan orsaka både huvudvärk och depression. Genom att du rör på dig regelbundet kan du alltså undvika att må dåligt på flera olika sätt. Mängden motion är inte fokus, utan på regelbundenheten – se till i alla fall gå en liten runda varje dag.

Sömnbrist

En stor studie har påvisat att människor som i genomsnitt sover 6 timmar per natt lider av mycket med huvudvärk än människor som sover uppåt 8 timmar per natt.

Mat och dryck

Viss typ av mat och dryck anses ha tendenser att ge den som sätter i sig den huvudvärk. Visserligen reagerar människor olika, men nedan är några tips på mat och dryck att undvika för att slippa huvudvärk: rödvin, öl, choklad, åldrad ost, surkål och salami. Känner du till något som brukar ge dig huvudvärk? Lämna då gärna en kommentar.

1 svar på ”11 överraskande orsaker till huvudvärk”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.